Voetbalstadion Zingen / Spreekkoren Energizer – Voetbalstadionzingen.nl

Bij samen zingende supporters op de tribune ontstaat als vanzelf en spontaan saamhorigheid, op een eenvoudige, onbezorgde en energieke manier. In een korte energizer voetbalstadionzingen of stadionzingen oefenen we eenvoudige korte refreinen van bekende liederen (met een aangepaste tekst) spreekkoren en yells zoals die in een voetbalstadion gezongen worden, zodat iedereen meteen enthousiast mee kan doen.
Voor alle soorten groepen en gelegenheden.

  • Hoe kun je als groep 1 laten horen?
  • Eenheid, eensgezindheid, kameraadschap en saamhorigheid staan voorop.
  • Niet mooi, braaf of netjes zingen, maar vooral enthousiast, ongegeneerd en gepassioneerd.
  • Goede stem, ervaring of techniek zijn totaal niet nodig. Iedereen kan op eigen nivo meedoen met zijn/haar stem zoals die is.
  • Het gaat niet om de persoonlijke kwaliteiten, maar om gezamenlijke energie en volume.

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

Samen ongeremd en vrijuit Zingen

Waar zingen mensen tegenwoordig nog spontaan in een groep samen? In Groot Brittannië is er nog een echte zangcultuur. In Nederland is die bijna uitgestorven, terwijl samen zingen door de geschiedenis heen voor mensen essentieel was om te overleven. Alleen in voetbalstadions zingen voetbalsupporters nog ongedwongen, vrij en spontaan samen.

Voetbalstadionzingen of Stadionzingen

  • Ongecompliceerd Groeps-Zang zoals voetbal supporters in een voetbalstadion voor iedereen.
  • Korte Warming-up voor Stem en Lijf.
  • Enkele Stembevrijdings-oefeningen voor vrij stemgebruik.
  • Eenvoudige Samenzang.
  • Leren Volume te maken met jouw Stem.
  • In groepjes elkaar uitdagen en opzwepen.
  • “Oerkreten” zoeken en oefenen
  • Springen en Zingen.

We zingen bijvoorbeeld refreinen van eenvoudige liedjes die iedereen kent, of korte spreekkoren. En dan op een ongeremde manier……

Eenvoud is Kracht

Bij voetbalstadionzingen komt de kracht en energie uit de eenvoud. De spreekkoren en yells worden daarom ook eenvoudig 1-stemmig gezongen.
Meestal worden eigen teksten gemaakt op bestaande melodieën / liedjes die bij iedereen in het geheugen gegrift zitten, zodat de melodie geen enkele probleem is.
Een goed voorbeeld is de melodie van “de zak van Sinterklaas”. Daarbij hoeft niemand te vragen hoe de melodie precies gaat:-).
De voetballiederen zijn dan ook niet lang, hoogstens alleen een refrein of een paar zingen. Als je een heel lied gaat zingen wordt het al snel een koor.

Praktisch Informatie

  • Een korte Energizer van 15 minuten tot een half uur
  • Een Langere Workshop van 45 tot 60 (of meer) minuten.
  • Energiek, ontspannen, humoristisch en verrassend.
  • Geschikt voor vrijwel alle groepen en locaties.
  • Indien gewenst op maat aangepast: spreekkoren of yells met de naam van jouw/jullie groep, organisatie, bedrijf of kernwoorden erin.
    NB: géén lange liederen!
  • Voor meer informatie, vragen of kosten, neem contact op.

voetbalsupporters voetbalstadion zingen fanatiek voetballiedjes yells  spreekkoren
Liverpool Supporters

Nogmaals dank voor de energizer Voetbalstadionzingen gisteren!
De mensen vonden het fantastisch!

Omzorg

Spreekkoor of Yell voor jouw groep / bedrijf

Hans Beenhakkers heeft een heleboel voetballiederen en yells in zijn repertoire, plus ook ervaring met het schrijven van teksten. Yell betekent in het Engels ‘luid roepen’ of schreeuwen. Op verzoek kan hij voor jullie groep / bedrijf / instelling een (korte) tekst maken met jullie groepsnaam, bedrijfsnaam of thema/onderwerp er in.
Voor meer informatie hierover: stel een vraag .

Verschillen met “gewoon zingen”

Voetbalstadionzingen kenmerkt zich door een aantal specifieke eigenschappen, die bij normaal zingen (bv in een koor) absoluut taboe zijn.

  • Het gaat vooral om de energie en het enthousiasme, niet om mooi en netjes te zingen.
  • De woorden hoeven niet helemaal goed te worden uitgesproken, als de klinkers en klanken maar ongeveer kloppen.
  • Beetje vals zingen maakt niet uit, als je maar ongeveer in de buurt zit :-) (nuances zijn niet belangrijk).

Wat wél heel belangrijk is is dat iedereen ritmisch gelijk zingt. Als er ongelijk gezongen wordt verliezen de spreekkoren / yells aan kracht

Ervaringsdeskundige Voetbalstadionzingen

Als levenslange ervaringsdeskundige voetbalstadionzingen kent Hans Beenhakkers de sfeer, energie en beleving van het enthousiast Zingen van voetballiedjes door supporters. Hij kan deze perfect overbrengen op de deelnemers, en het ze zelf laten beleven op een luchtige en humoristische manier.

Vanaf 10 jaar ben ik mijn hele jeugd 2-wekelijks naar voetbalstadions gegaan, vooral naar de club uit mijn geboorteplaats Breda, NAC. Mijn hele familie kwam uit de voetbalwereld en waren voetbal supporters, Kees Rijvers is een oom van mij en mijn vader Jos Beenhakkers was aanvoerder van NAC en heeft zelfs in het Nederlands elftal gespeeld als stopper-spil.
Het is mij een genoegen om deze fantastische beleving van voetbalstadion zingen met jullie te delen

De beleving van supporters in een voetbalstadion

Het is bij Voetbalstadion Zingen of stadionzingen wel enigszins de bedoeling dat je enigszins bereid bent buiten de gebaande paden te gaan van “hoe het (en het zingen) eigenlijk hoort” :-).
Het stadiongezang van een fanatieke supporter in het voetbalstadion is niet genuanceerd, maar zit er met zijn volle emotie in, reageert instinctief en gooit alles er meteen uit met een kreet. En het maakt hem geen bal uit hoe het precies klinkt, als het maar hard is.

Er is niets mooiers dan met 15.000 mensen tegelijk “oehhhh…” eruit te gooien als een schot van jouw team net naast gaat.
Er zijn dit soort oerkreten voor allerlei situaties, bijvoorbeeld:

  • Uitzinnige Vreugde, als er in de blessuretijd het winnende doelpunt gescoord wordt.
  • Bijna een doelpunt (Oeh…..)
  • Jammerklachten, als het niet wil lukken.
  • Boosheid en Verontwaardiging, bijvoorbeeld over een verkeerde beslissing van de scheidsrechter, speler of trainer.
  • Wanhoop, als het steeds maar niet wil lukken

Deze verschillende emoties en belevingen zullen we dan ook in de Energizer op gaan zoeken en oefenen, om er vertrouwd mee te worden.

De energizer / workshop is natuurlijk bedoeld voor mensen die normaal niet of zelden in een voetbalstadion komen, en niet voor diehard voetbal-supporters :-).
Juist als je dit niet kent is het extra leuk!

gele wand dortmund voetbalstadionzingen spreekkoren spreekkoor yell yells
Supporters Borussia Dortmund: de gele wand

Spreekkoren

Een andere naam voor voetbalstadionzingen of stadionzingen is spreekkoren. In spreekkoren worden (soms korte) delen van liedjes gebruikt worden om een grappige, ondersteunende of (de tegenstander) beledigende teksten te scanderen of te roepen – schreeuwen. De melodie is minder belangrijk.

Spreekkoren dienen om het eigen team aan te moedigen, of om de tegenstander (1 speler of het hele team) “uit de wedstrijd te halen”, uit hun concentratie te halen.
Als ze te beledigend zijn, vaak naar de scheidsrechter (bv. “hij is een hondelul” of erger), kan de wedstrijd stilgelegd worden.

De algemene betekenis van spreekkoren is ‘massaal geroep’ of “groep mensen die een tekst scanderen of uitroepen’. Dit komt naast in voetbalstadions ook bij demonstraties voor. Daar worden het ook vaak leuzen genoemd.
Scanderen betekent in een groep opzeggen of uitroepen met een sterke nadruk de afzonderlijke lettergrepen.

Liedjes Stadionzingen – Football Chants – Stadiongezang

Behalve speciale voetballiedjes worden ook “gewone nummers” door supporters in voetbalstadia gezongen. Soms met de originele tekst, soms een beetje aangepast aan de club / situatie, soms met een heel andere tekst.
Zie de voorbeelden op de Youtube-filmpjes hieronder :-)

NB: onderstaande voorbeelden zijn uit de UK, waar er een grote en lange zangtraditie is. In Nederland werken dit soort lange liedjes niet met nieuwe groepen. We houden het daarom eenvoudig met een liedje dat iedereen kent en niet meer dan 4 regels tekst (bijvoorbeeld alleen het refrein). Anders wordt het een braaf koor dat probeert het goed te doen, en dat is niet de bedoeling :-).

Delilah van Tom Jones wordt hieronder gezongen door Stoke City Fans, met de normale tekst. Bij de FA cup finale in het Wembley Stadion in London in 2011.


Stadionzingen door Noord-Ierland fans hieronder: Sweet Caroline van Neil Diamond bij een wedstrijd van het nationale Ierse voetbalteam bij het Europees kampioenschap 2016 in Lyon, Frankrijk.


De 80-er jaren hit “I just can’t get enough” van Depeche Mode wordt hieronder gezongen door Celtic Fans. De tekst is hier een klein beetje aangepast:
“When I see you Celtic, I go out my head”


De Schotse traditional “Loch Lomond“, of “The Bonny banks o’ Loch Lomond” , stadionzingen door fans van Schotland voor een wedstrijd van het nationale Schotse voetbalteam.


Blue moon, een oude jazz-standard, 20 minuten lang gezongen door de échte Manchester City Fans na de laatste wedstrijd in hun oude stadion Maine Road. (toen ze hun ziel nog niet aan een sjeik verkocht hadden waarna de oude, fanatieke supporters plaats moesten maken voor een disneyland-beleving :-) )

Blue moon, You saw me standing alone, Without a dream in my heart, Without a love of my own.

Stadiongezang door Engelse, Italiaanse, Franse en Duitse supporters hieronder in een concours van Puma voor het beste voetballied genaamd “Hardchorus European Song Contest”. Ze zingen normale popliedjes op een voetbalstadion manier, waardoor het voetballiedjes worden.

Stadiongezang uit The full Puma Hardchorus European Song Contest video zijn:

  • 1e Engelse lied heet “Truly, Madly, Deeply”(I wanna stand with you on a mountain), en en wordt gezongen door het Australische pop-duo Savage Garden.
  • 2e Italiaanse lied heet “Ti Amo” uit het jaar 2000 en wordt gezongen door Umberto Tozzi .
  • 3e Engelse lied heet “That sounds good to me” (You bring the sunshine, I’ll bring the good times) en wordt gezongen door Josh (Engelse inzending Eurovisie songfestival 2010).
  • 4e Franse nummer heet “Allez, Ola, Ole” en wordt gezongen door Jessy Matador (Franse inzending Eurovisie songfestival 2010). Dit was tevens het officiële nummer van het Franse Nationale voetbalteam bij de World Cup 2010 in Zuid-Afrika.
  • 5e Duitse nummer heet “Ein bisschen Frieden” en wordt gezongen door Nicole (Duitse inzending Eurovisie songfestival 1982)

Ontstaan uit Stembevrijding

Voetbalstadion zingen, het op eenvoudig maar enthousiaste wijze zingen van voetballiedjes, is ontstaan vanuit de opleiding tot Stembevrijder die Hans heeft gevolgd, en is een korte eenvoudige manier van Stembevrijding.
Een uitgebreidere workshop van Stembevrijding kan met een StemHappening.

Spreekkoor Muziek

In de muziek is een spreekkoor een compositie waarin een koor niet zingt maar spreekt. Het is een muziekstuk wat is geschreven voor spreekstemmen in plaats van zangstemmen.

In experimentele popmuziek wordt de term ‘spoken word’ gebruikt voor verhalen of gedichten die op muziek worden voorgedragen.

Beiden hebben helemaal niets te maken met een spreekkoren uit een voetbalstadion.

Meer informatie over Voetbalstadionzingen?

Neem contact op met Hans Beenhakkers bij vragen, onduidelijkheden, of voor meer informatie.

Meestgeboekte Energizers