de Vrije Percussieworkshop – Djembe: de Interactieve Ritmecirkel

  Samen spontaan trommelen of drummen in een Interactieve Ritmecirkel of Vrije Percussieworkshop – Djembe

  • Gezellig samen aan de slag zonder veel woorden of uitleg.
  • Iedereen kan meteen meedoen.
  • Ervaring of goed ritmegevoel zijn niet belangrijk
  • Veel plezier, fun en lachen.

  Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

  Interactieve Ritmecirkels – Vrije Percussieworkshops – Djembe

  • Interactieve Ritmecirkel of Vrije Percussieworkshop – Djembe:
  • Geen schoolse les of ouderwetse percussie workshop waarbij je traditionele ritmes zo goed mogelijk moet naspelen.
  • Inleidende games en spelletjes om vertrouwd te raken met het instrument en elkaar en HOE te spelen (niet wat!).
  • Iedereen trommelt op zijn/haar eigen nivo. Jij speelt jouw zelf-bedacht ritme wat jou makkelijk afgaat om te spelen, en wat voor jouw gevoel goed bij het geheel past (en dat doen de anderen ook).
  • Geen “Goed of Fout”.
  • Ruimte voor Creativiteit en eigen Inbreng.
  • Er ontstaat spontaan een gezamenlijk ritme, een geïmproviseerd in-het-moment samenspel in vrijheid.
  • Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop: wat je speelt wordt ook beïnvloed door wat de anderen in de groep spelen. En ook de Facilitator wordt beïnvloed door wat de groep speelt.
  • De Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop is een doel op zich zelf, geen voorbereiding voor een presentatie of een manier om iets nieuws te leren. Het draait om ervaren en waarnemen.
  • Niemand vertelt je wat je moet spelen. Geen commanderende leider. Iedereen speelt zijn “eigen spirit”, en toch kom je samen tot 1 geheel…. De Groep stuurt zichzelf.
  • Ervaring met drummen of muzikale kennis is niet belangrijk.
  • Geschikt voor werkelijk alle soorten groepen en leeftijden. Zowel voor scholen, instellingen, ouderen, kinderen, mensen met beperkingen, familie- of vriendengroepen, als bedrijven.
  vergelijkingstabel Interactieve Ritmecirkel / drumcircle-happening met normale percussieworkshops

  “Nog bedankt voor de fantastische Interactieve Ritme Cirkel / Vrije Percussieworkshop gisteren!!! Op kantoor is je workshop het gesprek van de dag. Iedereen heeft veel plezier gehad en de boodschap dat je pas goed kunt samenwerken als je goed naar elkaar luistert is luid en duidelijk overgekomen.
  Mijn collega’s raken er niet over uitgepraat. De heren zijn nog regelmatig een solo aan ’t drummen op hun bureau :-) Het is in ieder geval een zeer geslaagde start geweest voor de nieuwe afdeling. De kou is uit de lucht en iedereen is met veel enthousiasme bezig om alles draaiende te krijgen. Nogmaals bedankt voor je
  Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop. We vonden dat je het op een leuke, enthousiaste en humoristische wijze hebt vormgegeven.”

  Waterschap Vallei & Eem

  Dynamische interactie

  In een Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop volgt de Facilitator de deelnemers, die op hun beurt hem aan het volgen zijn. Er is dus een constante en wederzijdse interactie tussen de Begeleider / Facilitator en de deelnemers. Het is een dynamisch, levend en doorlopend veranderend gebeuren.

  Interactieve RitmeCirkel

  1. Je bent vrij te spelen wat je wilt.
  2. Zolang het past is alles wat je speelt goed.
  3. Je leert vooral op elkaar te letten.
  4. Creativiteit en eigen initiatief worden breed aangemoedigd.
  5. Leren te volgen wat je eigen gevoel aangeeft.
  6. Via spelletjes en games ervaren hoe je samen en spontaan muziek kunt maken.
  7. Input van de groep bepaalt de inhoud van de sessie.
  8. Flexibele en dynamische vorm.

  Traditionele Percussie Workshop

  1. Je krijgt vast patroon om te spelen.
  2. Het patroon wat je speelt is goed of fout.
  3. Je let vooral op de leider en zijn aanwijzingen.
  4. Weinig tot geen ruimte voor creativiteit en eigen initiatief van deelnemers.
  5. Follow the leader!
  6. Traditionele Patronen zo goed mogelijk instuderen en naspelen.
  7. Leraar werkt naar van tevoren bepaald eindresultaat toe.
  8. Starre, vaste vorm.

  De uiterst flexibele werkvorm van de Interactieve RitmeCirkel / / Vrije Percussieworkshop is geschikt voor werkelijk alle soorten groepen: bedrijven en trainingen, scholen en onderwijs, ouderen en mensen met beperkingen, kinderen, jongeren en allerlei soorten feesten of vieringen.

  De inhoud van deze Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop ontstaat grotendeels tijdens de sessie zelf en wordt voortdurend aangepast aan wat de deelnemers (kunnen en willen) spelen. De begeleider van de interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop volgt de deelnemers, in plaats van andersom bij de Traditionele Percussieworkshop bij andere aanbieders.


  Hoe werkt een Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop

  • In een Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop communiceren we met elkaar door middel van ritme.
  • We maken contact, genieten met elkaar van het plezier van het samen-muziek-maken
  • Je speelt ter plekke zelf-bedachte en spontaan, in-het-moment gecreëerde ritmes.

  Je bent in een Interactieve Ritme Cirkel / Vrije Percussieworkshop vrij in “wat” je speelt. Daarnaast worden er voor beginners ook voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen). De ervaring-zelf leert je “hoe” te spelen. 

  De individuele prestaties van de  deelnemers zijn niet belangrijk.  Het draait immers om de gezamenlijke beleving, plezier en genieten van het samenspelen.

  Interactieve Ritmecirkel / Vrije Percussieworkshop / Drumcircle

  Vrijheid

  Hoe kun jij “vrij” trommelen, zonder de anderen in de weg te zitten in hún vrijheid om te trommelen wat zij willen ?

  Kun jij vrij zijn? Hoe vrij durf jij te zijn? In hoeverre mag jij vrij zijn van jezelf? Wat is vrijheid? In hoeverre heeft vrijheid te maken met anderen? En met in-contact-zijn met anderen?

  Als een groep de ruimte en vrijheid krijgt om zelf met ideeën en initiatieven  te komen, en om zelf samen iets te creëren, dan leidt dat tot verrassende resultaten. Er ontstaat dan ook meer beleving, meer onderlinge waardering, meer voldoening, en een sterkere groepsband.

  Drumcircle-Happening, vernieuwde percussieworkshop, drumcircle, drum, circle, Interactieve RitmeCirkel

  In een Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop

  Vaak zijn de meeste deelnemers geen muzikanten of drummers. Sommigen misschien wel. Dat maakt echter allemaal niet uit. Kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is namelijk niet nodig.
  In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn. Maar al doende wordt  snel duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. Als je uit het denken en naar je gevoel gaa gaat het helemaal vanzelf. De Facilitator van een Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop heeft een intensieve training ondergaan en is in staat om de deelnemers en de groep met oefeningen en spelletjes naar een punt te “gidsen” waarop de groep zelfstandig ritmische muziek met elkaar kan maken en later ook met muzikale veranderingen om kunnen gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf in alle omstandigheden aan te passen aan de omstandigheden, en zodoende in harmonie met de anderen samen te spelen.

  drumcircle happening - interactieve ritmecirkel - moderne percussieworkshop

  Geen Sjamanistische Drumcircle

  NB: een Interactieve RitmeCirkel / Vrije Percussieworkshop is iets totaal anders dan een bij volle maan rond een kampvuur wegdromen op frame-drums in een Sjamanistische Drumcirkel (ook leuk, maar wel iets totaal anders).


  “Het was zeer geslaagd en iedereen heeft ontzettend veel plezier gehad bij jouw Vrije Percussieworkshop – Djembe . Ik ook trouwens. De humoristische wijze waarop je deelnemers tegemoet treedt, is erg aansprekend!”

  Arbo & Milieudienst Universiteit Utrecht

  Meer Informatie over de Vrije Percussieworkshop – Djembe ?

  Hieronder volgen voornamelijk achtergronden over het begrip workshop en achtergrond informatie over de Traditionele Oude Percussie Workshop / Djembe.  Percussie workshop, de geschiedenis

  Hieronder vind je informatie over de ontstaansgeschiedenis en beschrijving van de Traditionele Percussie Workshop als lesvorm, en de betekenis van het woord workshop.

  percussieworkshop of percussie workshop

  Percussieworkshop als Groepsles Percussie

  In de jaren 70 kwam het spelen van percussie snel opzetten. Naast privéles was een workshop percussie met een heleboel mensen samen een goedkope manier om djembe, conga of bongo te leren spelen. De lesnemer betaalde minder (omdat er meer mensen meededen) en de lesgever verdiende meer. Vooral als er een bekende percussionist korte tijd in Nederland was, dan was een workshop soms de enige manier om een groepsles van hem te krijgen. Tegenwoordig wordt deze vorm van workshop ook een masterclass genoemd.

  Percussieworkshop als 1-malige groepsactiviteit

  Eind jaren 80 kwamen percussionisten erachter dat ook niet-muzikale groepen mensen het leuk vonden om een uurtje, een paar uurtjes of een dagdeel samen te trommelen op djembés, conga’s en andere trommels en percussie-instrumenten. In het bedrijfsleven was teambuilding een belangrijk woord geworden, een samen trommelen in een percussieworkshop paste daar perfect bij.

  1-malige Percussieworkshops werden in het begin voornamelijk in het bedrijfsleven gegeven, maar later kwamen daar ook scholen, instellingen en ouderen bij.

  De ‘Traditionele Percussie Workshop’

  Bij de veelgebruikte Traditionele Percussie Workshop probeert iedereen zo goed mogelijk na te spelen wat de “workshopleider” aangeeft. Er geldt ook een duidelijk “goed of fout”. Het is de traditionele manier van lesgeven waarbij een leraar de leerlingen zo goed mogelijk traditionele patronen leert spelen. Daarbij kan de workshopleider soms echt een schoolmeester zijn, die over goed en fout oordeelt.

  Een paar van de beste elementen van deze Traditionele Percussie Workshop zijn opgenomen in de hedendaagse Interactieve Ritme-Cirkel / Drumcircle-Happening.

  Oorsprong van het woord Workshop

  Workshop is natuurlijk van oorsprong een Engels woord. De letterlijke Nederlands vertaling is werkplaats, een plaats waar gewerkt wordt (in tegenstelling tot alleen maar toehoren :-).
  Het woord werkplaats (de letterlijke vertaling van het woord workshop) zelf wordt oorspronkelijk meestal gebruikt voor een plek waar ambachtelijk wordt gewerkt.

  workshop, werkplaats

  Een workshop of een werkplaats is een kamer of gebouw, waar zowel de ruimte als gereedschappen (of machines) aanwezig zijn voor de vervaardiging of reparatie van bepaalde goederen. Workshops of werkplaatsen waren voor de komst grotere fabrieken de enige productieplaatsen.
  Bron: Wikipedia Engels.

  Workshop als woord voor 1-malige Activiteit

  Het woord workshop wordt nu tegenwoordig vaak gebruikt voor een losse, 1-malige activiteit onder leiding van iemand die daar gespecialiseerd in is.

  Het is onderwijs waarbij theorie en praktijk tegelijkertijd plaatsvinden. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de theorie meteen actief toepassen tijdens de workshop.

  Anders dan bij een lezing of een college, waarbij mensen passief toeluisteren, is er in een workshop vaak de mogelijkheid tot oefenen en verbeteren van nieuwe vaardigheden. De workshopleider is daarbij aanwezig om bij te sturen en eventueel verdere informatie te geven.

  Wikipedia zegt over het woord workshop in de moderne betekenis (losse activiteit onder leiding van een specialist) het volgende:
  Een workshop is een activiteit van één of meer dagen, waarbij de deelnemers kennis meekrijgen over een bepaald onderwerp of thema. In tegenstelling tot bij traditionele vormen van (passief) onderwijs speelt actieve deelname hier een grote rol.

  Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle-Happening

  Waar in een traditionele Percussie Workshop de informatiestroom 1 kant uitgaat, namelijk alleen van ‘leraar’ naar leerling, gaat bij een Interactieve Ritme Cirkel of Drumcircle-Happening de informatie ook de andere kant op en in een cirkel rond. Wat er gebeurt wordt niet alleen bepaald door de Begeleider of Facilitator van de Drumcircle-Happening. Wat er door de deelnemers spontaan gespeeld wordt, wat er in de groep ontstaat en ideeën van deelnemers maken een belangrijk onderdeel uit van de Interactieve Ritme Cirkel. Of zoals Arthur Hull zegt: “You are following the peope who are following you”.

  De tekst van de oude Percussieworkshop

  Hieronder vind je de oude tekst zoals ie toen gold voor de oude percussieworkshop.

  percussieworkshop Beenhakkers Slagwerk

  Maak tijdens de meeting, bijeenkomst, vergadering of viering op iedere denkbare locatie samen een swingend percussie-orkest van de groep (10-600 personen) met een oude percussieworkshop, onder de enthousiaste en professionele begeleiding van Hans Beenhakkers.

  Door het samen musiceren verandert de ongeordend verzameling van deelnemende individuen als vanzelf in een swingende, energieke en verbonden groep.

  Op een ontspannen manier legt Hans Beenhakkers in de percussieworkshop met humor het verband tussen teamwork, luisteren naar de ander, samenwerken, samenspel, respecteren van de anderen, en het functioneren van het team of groep in dagelijks werkverband.


  “Binnen 5 minuten was zelfs de meest a-ritmische deelnemer enthousiast aan het trommelen bij de percussieworkshop. Spelenderwijs werden we door Hans zo geïnstrueerd dat we al heel snel swingende Cubaanse carnavalsmuziek aan het spelen waren. Een hele leuke activiteit om tijdens of na een vergadering de zinnen te verzetten en zo ook op een geheel andere manier samen te werken. Met de nodige humor weet Hans alles goed uit te leggen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan deelnemen aan deze activiteit. Een aanrader!”

  Medapharma over de oude Percussieworkshop

  Een percussieworkshop is een swingend, ontspannend en actief groepsgebeuren, dat veelzijdig inzetbaar is.
  Iedereen doet mee met een echt instrument, er wordt veel gelachen. Op ontspannen manier ontstaat er, onder speelse professionele begeleiding, in korte tijd (45-90 min), een enthousiaste samenwerking tussen de deelnemers in het percussie-orkest, met bovendien een verrassend eindresultaat.

  Alles wordt onder begeleiding gedaan, er hoeft niets, als vanzelf wordt uw groep een orkest.
  Een verfrissend en ontsuffend intermezzo, waardoor het “gangbare denken” even wordt stilgelegd. Er ontstaat ruimte om op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Er komt openheid komt om nieuwe ideeën toe te laten.
  Het samen muziek-maken zorgt voor nieuwe energie, enthousiasme, en nieuwe ideeën voor het vervolg van de bijeenkomst.


  workshop percussie, percussieworkshop

  Meer algemene Informatie?

  Neem contact op met Hans Beenhakkers bij vragen, onduidelijkheden, of voor meer informatie.

  • interne links
  • Klik hier voor meer informatie over de verschillende Drumcircle-Happenings / Interactieve Ritme Cirkels / vernieuwde Percussie Workshop Djembe 2.0 van Beenhakkers Slagwerk.

  Alle Interactieve Ritmecirkels / Vrije Percussieworkshops