Drumcircle-Happenings, wat zijn dat eigenlijk?

Hieronder meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van begeleidde Drumcircle-Happenings / PercussieWorkshops. Drumcirkels als samenwerkingsspel, interactieve leerervaring, communicatietraining, teambuilding of gewoon voor plezier en fun.

Een drumcirkel is oorspronkelijk eigenlijk gewoon een groep mensen die bij elkaar komt om spontaan samen te trommelen: samen drummen in een cirkel. De verschillende manieren waarop dat “spontaan samen trommelen” kan gebeuren worden hieronder beschreven.

Oorsprong van de Drumcircle-Happenings

In de jaren 60 bestonden er 2 soorten drumcircles, met niets ertussenin:

1 Cultuur-specifieke (studie)-drumcirkel.
Dit is eigenlijk een soort studiegroep, waar bestaande vaststaande traditionele  ritmes uit een bepaalde cultuur gespeeld en geoefend worden. Vaste bestaande patronen (die niet veranderd mogen worden) met bijbehorende gezang. Goed en fout, basis-ritmes worden aangereikt, enkele “gevorderden” soleren hier overheen. Drummen binnen de regeltjes en tradities van de betreffende cultuur.

2 Anarchistische-freeform-hippie-thunder-drumcirkel.
Geen regels, geen vorm, geen leider, geen (bege)leider. Iedereen is gelijkwaardig en speelt wat ie zelf wil. Momenten van wanorde wisselen zich af met spontaan-geboren muzikale hoogtepunten. “Crash-burn-and-die”. Instorten, verbranden en doodgaan van het ritme, en daarna weer gewoon weer helemaal opnieuw beginnen :-).
Of zoals iemand schreef op internet: This is where hippies and stoners go to mingle and play drums together.  :-)
Kijk hier voor wat voorbeelden en video’s van Anarchistische-freeform-hippie-thunder-drumcirkels.

Een nieuw soort Drumcircle: Facilitated

Onder invloed van Arthur Hull ontstond eind jaren 60 een nieuwe vorm van drumcirkel, tussen de 2 al bestaande vormen in: de “Facilitated” ( begeleidde) drumcirkel (drumhappening).

3 “Facilitated” – begeleidde drumcirkel (Drumcircle-Happening).
Hierin worden geen ritmes aangereikt, iedereen speelt (en verandert) ritmes “(van)uit zichzelf”. De begeleider (facilitator) waakt over het groepsproces en dynamiek. Hij zorgt voor structuur en veiligheid, en stimuleert met ervaringsgerichte oefeningen en games het zelfstandig musiceren en de verbondenheid van de groep. Er is geen “goed of fout”. Er wordt veel geïmproviseerd (door wie wil). De groep (en de groepsleden) wordt gestimuleerd om drumcirkel-bewustzijn te ontwikkelen. Door gaandeweg en al-doende inzicht te krijgen in hoe een drumcirkel functioneert, kan de groep zelf én iedereen in de groep zelfvoorzienend worden.

The facilitated Drum Circle is not a professional ensemble, nor is it really about music, but rather a group of friends having a rhythm party.”
–Mickey Hart-

Geen leraar of leider in Drumcircle-Happenings

In een traditionele ritme-les of percussie-workshop draagt de leraar of begeleider voortdurend oplossingen en voorbeelden aan. De Drumcircle-Happening / PercussieWorkshop-begeleider(-facilitator) wijst alleen maar in de richting waar de antwoorden door de deelnemers zelf gevonden kunnen worden. Hij richt de aandacht van de deelnemers op de wezenlijke onderdelen van muziek-maken (en samenwerken). Hierdoor kunnen deelnemers zelf hun eigen ritmes ontdekken, en antwoorden op hun vragen kunnen vinden. Deelnemers ontwikkelen hierdoor een drum-happening / drumcirkel-bewustzijn, waardoor uiteindelijk de facilitator zichzelf overbodig maakt. Op het laatst is hij alleen nog maar de bespeler is van een prachtig levend,  ademend en zelfvoorzienend instrument dat we een Drumcircle-Happening / PercussieWorkshop noemen.

drumcircles

Gefaciliteerde / begeleidde Drumcircle-Happenings / PercussieWorkshops

Bij begeleidde Drumcircle-Happenings / PercussieWorkshops gaat om het spelen /’trommelen’ van spontaan gecreëerde ritmes die elkaar aanvullen en ondersteunen en ee geheel vormen.
Het gaat niet zozeer om wát er gespeeld wordt. Het gaat meer om het ervaren van het verlangen naar gezamenlijkheid, verbinding en harmonie, wat in ieder van ons aanwezig is. Chaos is moeilijk te verdragen, zowel in de muziek, als binnen uw groep, team of bedrijf. Daarom is iedereen in een groep uiteindelijk op zoek naar een zeker mate van verbinding en harmonie.
De kwaliteit van het gezamenlijke geluid van de groep wordt bepaald door de bereidheid tot non-verbaal communiceren en de mate van aandacht voor het geheel ipv. de persoonlijke prestatie. Al deze gebieden worden op speelse wijze en door middel van de eigen ervaring verkend onder begeleiding van de facilitator.

In drum-happenings / gefaciliteerde-begeleidde drumcircles-workshops gaat het om het “leren-zonder-leren”. De deelnemers worden op speelse wijze aangemoedigd om in-het-moment (hier en nu), in samenspel met de anderen, hun eigen ritmes, geluiden en klanken te vinden. Zonder de druk om “het goed te moeten doen” kunnen de deelnemers ontspannen, en kunnen hun handen, de ritmes vrij hun gang gaan. Als vanzelf wordt er onderling afgestemd en ontstaat er muzikale harmonie en eensgezindheid: de ultieme teambuilding.
De facilitator/begeleider observeert, begeleid indien nodig, en benoemt wat er in de groep gebeurt. Hij ondersteunt de deelnemers in het zelf ontdekken van de essentie van in-verbinding-staan en non-verbale communicatie.

In de loop van de Drumcircle-Happenings / PercussieWorkshops worden concentratie op het gezamenlijke geluid, focussen, ontspannen, naar elkaar luisteren, en onderlinge afstemming een vanzelfsprekendheid.

Links Drumcircle-Happenings / PercussieWorkshops