Wat is een Cajon? – Cajones – drumkist

Een cajon (meervoud cajones) is een houten kist waar op zit en met je handen op het dunne voorblad speelt, waar je verschillende tonen uit kunt halen. Eigenlijk is het een soort drum-kist. Cajon  is het Spaanse woord voor “kist”, meervoud cajones.

Omschrijving Cajon

Het is een houten kist met een dun voorblad, wat je met de handen en vingers bespeelt. Aan de binnenkant van het voorblad zitten 1 of meerdere snaren gespannen (zoals bij een snare-drum). Aan de achterkant zit een klankgat. Je bespeelt een cajón terwijl je erop zit. Het is dus meteen een drumkruk :-). Aan de rand van de drumkist heb je een scherpe toon, een”klak”, vergelijkbaar met een zachte snare-drum. In het midden een lage toon ‘boem’, vergelijkbaar met een zachte basdrum.

Cajones kunnen klinken als een eenvoudig drumstel en werken heel goed bij akoestische instrumenten, zoals bijvoorbeeld een “unplugged” gitaarbandje. Cajones komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Peru), en werd later veel gebruikt bij flamenco in Spanje.
Waar bij westerse muziek vaak een drumstel wordt geïmiteerd op een cajon, worden de Flamenco complexere patronen gespeeld, die de de melodie en ritmische beweging van de gitaar ondersteunen.

cajon flamenco cuba

Vroeger moest je ze zelf maken, of uit Spanje halen, maar tegenwoordig heeft ieder merk drums wel 1 of meerdere cajones of drumkisten. Er bestaat ook een kleinere maat cajons voor kinderen.


Zelf een cajon maken

Je kunt een cajon ook zelf maken van triplex. Als je dat in de bouwmarkt koopt kost je dat ongeveer 25-30 euro!
Op Instructables kun je hier een goede handleiding voor vinden

Video’s met Cajon

Cajones worden veel gebruikt in de Flamenco muziek, als ondersteuning van het ritmische gitaarspel.

Ook in Cuba wordt er op cajones / kisten gespeeld, die er anders uitzien en verschillend klinken. In de haven van Havana werden vroeger kisten om scheepsladingen mee te vervoeren gebruikt om rumba te spelen: Rumba de cajon, meestal een Yambu of een Guaguanco. Er worden 1 of 2 grote cajones gebruikt voor het basisritme, en 1 kleinere voor de solist, die hoger klinkt en interactie heeft met de dansers. Ook speelt er iemand claves.

Hieronder een video van cajones zoals ze gespeeld worden in Peru.

Bij unplugged rock/pop muziek (semi-akoestisch) wordt vaak met cajon gespeeld in plaats van met een drumstel. Dit komt omdat cajones minder volume produceren dan een drumstel, zodat de andere instrumenten dan beter te horen zijn. En een “drumkist” natuurlijk veel minder plaats in en hoeft niet opgezet te worden zoals een drumstel.

Hieronder allerlei verschillende cajones in een korte leuke documentaire. Gesproken taal in de documentaire is Spaans. De reis van de cajon (oorsprong van de Flamenco Cajon.

……..of reageer onder dit artikel.


Kijk hier voor een overzicht van alle percussie-instrumenten.
Cajones op Wikipedia
Meer info over cajones op www.playcajon.org

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share