Boomwhackers, wat zijn dat? Wat is een Boomwhacker?

Wat zijn boomwhackers?
Boomwhackers zijn felgekleurde, lichtgewicht, plastic buizen van verschillende lengtes (30-65cm). Als je ermee tegen je hand, been, grond of voorwerp slaat komt er een toon uit. Elke kleur boomwhacker heeft een eigen  lengte en toonhoogte.
Hier kun je horen hoe de boomwhackers klinken. De naam komt uit de combinatie van de Engelse woorden “to whack” (meppen) en “boom” (boem).

boomwhackers

Meer informatie over boomwhackers

Een boomwhacker is een geleurde plastic buis, licht van gewicht. Ze komen in verschillende kleuren. Ieder kleur heeft een andere lengte en geeft een andere toon.
Er zijn verschillende sets . De meest gebruikt is de pentatonische set (in C-majeur) van 6 buizen: C-D-E-G-A-C”. Deze set wordt ook gebruikt door Beenhakker Slagwerk.
Voordeel van deze set is dat ze altijd goed bij elkaar klinken, en dus uitermate geschikt zijn om ritmes op te spelen.

Ook kun je eenvoudige liedjes spelen met de boomwhackers. In de diatonische set van 8 zitten alle tonen C-D-E-F-G-A-B-C, alle zogenaamde witte toetsen van de piano.

boomwhackers-set-diatonisch-boomwhacker

Wil je ingewikkeldere liedjes spelen dan kun je er de chromatische aanvullings-set van 5 boomwhackers bijkopen. Die bestaat uit de  zogenaamde zwarte toetsen van de piano. Deze passen tussen de diatonische set in, en hebben ook weer net andere soorten kleuren.

boomwhackers chromatische aanvullings set boomwhackers

De Soprano expansion set bevat de 7 kleinste chromatische boomwhackers van C# tot G.

boomwhackers soprano expansion set boomwhacker

Ook zijn er nog 2 bastonen-sets met lage tonen van dubbel zo lange boomwhackers, een 7-delige diatonische set en chromatische aanvullings-set.

boomwhackers bas set boomwhackers

Beenhakkers Slagwerk gebruikt in de energizers en happenings overigens voornamelijk de pentatonische set om leuke games en eenvoudige ritme-compositie mee te spelen. Zoals in onderstaand filmpje, maar dan met slechts 4 verschillende boomwhackers.

Bij een boomwhacker kan je een octaveringsdopje aan het eind van de buis aanbrengen. Hierdoor wordt de toon een octaaf lager.

De boomophone is een diatonische set (witte toetsen piano) in een oprolbaar hoesje. Het wordt daardoor een soort regenboog xylofoon.

boomophone boomofoon

Wikipedia over de boomwhacker: een boomwhacker is een modern percussie-instrument. Het zijn gekleurde plastic buizen die ten opzichte van elkaar harmonisch gestemd zijn. Het instrument wordt bespeeld door hem tegen een andere boomwacker, tegen het lichaam of tegen een ander voorwerp te slaan. Ook kan men hem met stokken bespelen, net als bij een xylofoon

Herkomst en geschiedenis boomwhacker

De boomwhacker ontstond vanuit de junk-bands die percussiemuziek maakten met afvalmateriaal. Hierin werd al op stukken plastic buis gespeeld, bijvoorbeeld afvoerpijpen. Hieruit werden de boomwhackers door Craig Ramsell uit de Verenigde Staten verder ontwikkeld, en in 1995 voor het eerst commercieel verkocht. Hier vind je zijn website boomwhackers.com ,waar je ook nog allerlei andere boomwhacker producten kunt vinden.

De Boomwhacker worden in toenemende mate gebruikt in het muziekonderwijs.
Ook zijn ze populair bij zakelijke evenementen en festivals. Ze zijn bij uitstek geschikt voor publieks-deelname en kunnen eenvoudig in grote aantallen gebruikt worden (100-1000 of meer) . Deelnemers kunnen allemaal samen spelen, met oefeningen en aanwijzingen van een begeleider op het podium.

Interne Links Boomwhacker van Beenhakkers Slagwerk

Energizers met de Boomwhacker door Beenhakkers Slagwerk.
Pagina over Boomwhacker-Happening door Beenhakkers Slagwerk.
Verzamelpagina over de Boomwhacker.
Pagina met video’s over Boomwhackers.

Externe Links

boomwhackers.com: de website van Craig Ramsell, die de boomwhacker heeft uitgevonden.