Boomwhackers, wat zijn dat? En Wat kun je ermee?

Boomwhackers zijn felgekleurde, lichtgewicht, plastic buizen van verschillende lengtes (30-65cm). Als je ermee tegen je hand, been, grond of een voorwerp slaat komt er een toon uit. Je kunt ze goed van elkaar onderscheiden, omdat elke kleur boomwhacker een eigen specifieke toonhoogte en lengte heeft.

Algemene informatie

Boomwhackers zijn erg populair in het onderwijs en bij basisscholen. Maar ze kunnen ook heel goed gebruikt worden voor een energizer voor grote (of kleine) groepen.
Hier kun je horen hoe de boomwhackers klinken. De naam komt uit de combinatie van de Engelse woorden “to whack” (meppen) en “boom” (boem).

boomwhackers pentatonische set

Een boomwhacker kan verschillende kleuren hebben, en dat heeft een goede reden. Ieder kleur heeft namelijk een een andere lengte en geeft dus ook een andere toon.
Er zijn verschillende sets. De meest gebruikt is de pentatonische set (in C-majeur) van 6 buizen: C-D-E-G-A-C”. Deze set wordt ook meestal gebruikt door Beenhakker Slagwerk.
Voordeel van deze set is dat ze altijd goed bij elkaar klinken, en dus uitermate geschikt zijn om ritmes op te spelen.

Boomwhackers Kleuren

De kleuren van alle soorten boomwhackers corresponderen met dezelfde muzieknoot of toonhoogte. Of het nu een gewone, bas, of sopraan boomwhacker is, dezelfde kleur staat voor dezelfde toon.
De standaardset met acht boomwhackers heeft een lengte van lengte van ±30-63 cm en een doorsnee van 4 cm, en bestaat uit de volgende zeven kleuren:

 • Rood (groot) is de toon C of Do. Lengte groot 63cm.
 • Oranje is de toon D of Re. Lengte 56 cm.
 • Geel is de toon E of Mi. Lengte 50 cm.
 • Lichtgroen / Grasgroen is de toon F of Fa. Lengte 46cm.
 • Donkergroen is de toon G of Sol. Lengte 41cm.
 • Paars is de toon A of La. Lengte 37 cm.
 • Roze is de toon B of Si, 32 cm
 • Rood (klein) is de hoge toon C of Do. Lengte klein 30cm.

Er zitten vijf andere kleuren in de Chromatische aanvullings-set:

 • De kleur Lichtrood is de toon C# of Db.
 • De kleur Donker-oranje is de toon D# of Eb
 • De kleur ‘Gewoon” groen / blad-groen is de toon F# of Gb
 • De kleur Marine blauw is de toon G# of Ab
 • De kleur Aubergine is de toon A# of Bb


Hoe maken boomwhackers geluid?

Iedere kleur en lengte boomwhacker produceert een unieke toonhoogte. Als de je de boomwhacker slaat gaat de buis (en de lucht erin) trillen. De toonhoogte van het geluid wordt bepaald door de lengte van de buis, die de lengte van de geluidsgolf beïnvloedt. Hoe korter de buis, hoe korter de geluidsgolf en hoe hoger de toon. Hoe langer de buis hoe lager de toon. Vandaar dat de boomwhackers met bastonen 2x zo lang zijn.

Boomwhacker sets

Er zijn verschillende sets met Boomwhackers te koop. Er zijn standaard sets van normale en bas boomwhackers, maar aanvulling sets en een pentatonische set. Hieronder bespreek ik ze allemaal.

Diatonische set van 8

Dee diatonische set is de meest verkochte basis-set. In deze set van 8 zitten alle ‘hele tonen’ C-D-E-F-G-A-B-C, alle zogenaamde witte toetsen van de piano.

boomwhackers diatonische set
diatonische set boomwhackers

Chromatische aanvullings-set

Wil je ingewikkeldere liedjes spelen dan kun je bij de basis-set van 8 een chromatische aanvullings-set van 5 boomwhackers bijkopen. Die bestaat uit de 5 zogenaamde zwarte toetsen van de piano: Cis-Dis-Fis-Gis-Ais. Deze passen tussen noten van de diatonische set in, en hebben ook weer net andere kleuren.

boomwhackers chromatische aanvullings set
Chromatische aanvullingsset boomwhackers

Soprano expansion set

De sopraan uitbreidingsset “Soprano expansion” bevat de 7 hoogste en kleinste chromatische boomwhackers boven de hoge C van de basis-set. C#-D-D#-E-F-F#-G. Deze klinken dus heel hoog, een octaaf hoger dan de normale set.

boomwhackers soprano expansion set
Soprano Expansion Set

Bastonen sets

Ook zijn er nog 2 bastonen sets van dubbel zo lange boomwhackers. Er is een 7-delige diatonische set (witte toetsen piano) en chromatische aanvullings-set (zwarte toetsen piano). Deze klinken dus laag, een octaaf lager dan de normal set.

boomwhackers bas set
Diatonische bas-set boomwhackers

……..of reageer onder dit artikel.


Boomwhacker Accessoires

Er zijn ook allerlei praktische en handige accessoires te koop voor deze muzikale buizen.

Octovator octaveringsdopje

Bij een boomwhacker kan je een klein zwart octaveringsdopje over 1 eind van de buis schuiven, de zogenaamde ‘octovator’. Hierdoor wordt de toon van deze buis een octaaf lager. Hierdoor heb je geen aparte bas-buizen nodig.

Boomophone xylofoon

De boomophone is een diatonische set (tonen van de witte toetsen van de piano) die volgorde van toonhoogte naast elkaar in een oprolbaar hoesje zijn gedaan. Zo vormen ze een soort regenboog xylofoon. Je bespeelt de boomophone met stokjes met een rubberen balletje aan het einde. Je kunt de boomophone ook zelf maken kunt door zelf een manier t bedenken om ze op een rijtje te houden, bijvoorbeeld met elastiekjes, touwtjes, of een uitgesneden kartonnen mal uit een doos.

boomophone boomofoon
Boomophone

Herkomst en geschiedenis

De boomwhacker ontstond vanuit de junk-bands die percussiemuziek maakten met afvalmateriaal. Hierin werd al op stukken plastic buis gespeeld, bijvoorbeeld afvoerpijpen, brandweerslangen en allerlei rubber slangen.. Hieruit werden door Craig Ramsell uit de Verenigde Staten de boomwhackers ontwikkeld. Ze werden in 1995 voor het eerst commercieel verkocht. Hier vind je zijn website boomwhackers.com ,waar je ook nog allerlei andere boomwhacker producten kunt vinden.

Hieronder de video ‘de geboorte van boomwhackers’, met de uitvinder van Boomwhackers Craig Ramsell.

Boomwhackers in de klas

De Boomwhacker worden in toenemende mate gebruikt in het muziekonderwijs op lagere maar ook middelbare scholen. Het is voor scholen relatief goedkoop om boomwhackers voor een klas aan te schaffen, en er zijn veel mogelijkheden mee. Er zijn ook al veel boeken en methodes over hoe je ze in de klas kunt gebruiken.
De meest gebruikte methode is met een digibord (of een beamer) een bestaand liedje naspelen. Hierbij wordt in een filmpje visueel aangegeven wanneer een bepaalde de kleur boomwhackers moet spelen. Op YouTube kun je veel voorbeelden van kinderliedjes vinden. (zie ook hieronder bij ‘Melodieën van bekende liedjes spelen‘)

Boomwhackers mogelijkheden, wat kun je er mee doen?

Deze vrolijke, gekleurde, holle plastic buizen zijn op een heleboel verschillende manieren te gebruiken. Hieronder som ik een aantal van deze ideeën, spelletjes, games en leuke voorbeelden op.

Spelletjes doen – Games

Er zijn allerlei leuke spelletjes die je kunt doen met de boomwhacker. Je gebruikt ze dan niet als muzikaal instrument, maar meer als een middel om een leuke activiteit met een groep te doen met tonen en ritmes. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige morse code bedenken voor boomwhackers.
Op deze website kun je een aantal boomwhackers mogelijkheden voor spelletjes vinden.

boomwhackers mogelijkheden, ideeën en spelletjes


Met boomwhackers liedjes meespelen

Kinderliedjes zijn vrij eenvoudig mee te spelen met een filmpje via een digibord. De kinderen zien dan op het filmpje wanneer ze hun kleur boomwhacker moeten slaan. Je kunt bij onderstaande meespeel video voor de basisschool ook het geluid van de begeleidende muziek uitzetten, dan moeten de kinderen met de boomwhackers het liedje helemaal zelf spelen.

Je kunt met boomwhackers een liedje zelfs in eenvoudige canon spelen. Hieronder zie je een vierstemmig Vader Jacob (Frère Jacques).

Als je wat langer oefent kun je met de boomwhacker ook melodieën van bekende liedjes spelen. Van eenvoudig zoals Vader Jacob, tot ingewikkeld, zoals de Bohemian Rhapsody (Boomhemian Whacksody). Zie ook hieronder bij de video’s. Omdat je maar 2 handen hebt en de meeste liedjes meer dan 2 tonen hebben, moet je met meer mensen samen spelen.

En als je maar (heel erg) lang genoeg oefent kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt met bestaande melodieën naspelen. Zie het enorm ingewikkelde voorbeeld hieronder maar eens :-).

Akkoorden spelen

Als je 3 boomwhackers tegelijk speelt (laat spelen) kun je ook akkoorden of drieklanken spelen. Hieronder een voorbeeld van het C-akkoord. Dat bestaat uit de tonen C (Rood), E (Geel) en G (Groen). Zodoende kunnen drie kinderen met 1 boomwhacker samen een akkoord spelen als ze tegelijk slaan.

akkoorden maken met boomwhackers

Ritmes spelen

Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse trommels zijn altijd gestemd, zodat er een aantal verschillende toonhoogtes gespeeld worden op de trommels. Zo kun je met een beperkt aantal tonen een eenvoudig, herhalend, hypnotiserend, kort melodisch ritme spelen op bijvoorbeeld 3 of 4 verschillende kleuren boomwhackers spelen.

Energizers met Boomwhackers

Boomwhackers zijn ook heel goed te gebruiken voor energizers voor grote groepen. Een Energizer is een energieke en vrolijke start , onderbreking of afsluiting van ieder soort bijeenkomst.

Energizers met boomwhackers zijn bijvoorbeeld populair bij zakelijke evenementen en festivals. Ze zijn bij uitstek geschikt voor publieks-deelname en kunnen eenvoudig in grote aantallen gebruikt worden (100-1000 of meer) . Deelnemers kunnen allemaal tegelijk samen spelen en improviseren, door oefeningen en aanwijzingen van een deskundig begeleider op het podium. Zoals bijvoorbeeld bij een Energizer van Beenhakkers Slagwerk met boomwhackers.

energizer met boomwhackers grote groep

Beenhakkers Slagwerk gebruikt in zijn energizers met Boomwhackers overigens voornamelijk de pentatonische set om leuke games, grappige oefeningen en eenvoudige ritme-compositie mee te spelen. Zoals in onderstaand filmpje, maar dan met slechts 4 verschillende kleuren boomwhackers in plaats van de acht verschillende zoals hieronder.

……..of reageer onder dit artikel.


Boomwhackers Kopen

Voor het kopen van Boomwhackers kun je op deze site helaas niet terecht. Alle muziekwinkels verkopen ze tegenwoordig wel. En je kunt online diverse websites vinden ze verkopen. Gewoon een kwestie van goed Googelen op de term ‘boomwhackers kopen’. Je kunt ook je woonplaats erbij zetten als je een winkel in jouw stad zoekt, of Googelen op ‘boomwhackers kopen online’, als je ze online wilt bestellen en laten bezorgen.

Energizer of Workshop Boomwhackers

Kijk op deze pagina voor informatie over een vrolijke energizer of workshop Boomwhackers, zowel in Nederland als in België.
Geschikt voor bijna alle soorten groepen en locaties.

 • Interne Links
 • Energizers met de Boomwhacker door Beenhakkers Slagwerk.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share