Boomwhackers, wat zijn dat? Wat is een Boomwhacker?

Boomwhackers zijn felgekleurde, lichtgewicht, plastic buizen van verschillende lengtes (30-65cm). Als je ermee tegen je hand, been, grond of een voorwerp slaat komt er een toon uit. Elke kleur boomwhacker heeft een eigen  lengte en toonhoogte.

Algemene informatie over boomwhackers

Boomwhackers zijn erg populair in het onderwijs en bij basisscholen. Maar ze kunnen ook heel goed gebruikt worden voor een energizer voor grote (of kleine) groepen.
Hier kun je horen hoe de boomwhackers klinken. De naam komt uit de combinatie van de Engelse woorden “to whack” (meppen) en “boom” (boem).

boomwhackers

Een boomwhacker kan verschillende kleuren hebben, en dat heeft een goede reden. Ieder kleur heeft namelijk een een andere lengte en geeft dus ook een andere toon.
Er zijn verschillende sets. De meest gebruikt is de pentatonische set (in C-majeur) van 6 buizen: C-D-E-G-A-C”. Deze set wordt ook meestal gebruikt door Beenhakker Slagwerk.
Voordeel van deze set is dat ze altijd goed bij elkaar klinken, en dus uitermate geschikt zijn om ritmes op te spelen.

Boomwhacker sets

Ook kun je eenvoudige liedjes spelen met de boomwhackers (als je lang oefent ook moeilijkere liedjes). In de diatonische set van 8 zitten alle hele tonen C-D-E-F-G-A-B-C, alle zogenaamde witte toetsen van de piano.

boomwhackers-set-diatonisch-boomwhacker

Wil je ingewikkeldere liedjes spelen dan kun je er de chromatische aanvullings-set van 5 boomwhackers bijkopen. Die bestaat uit de 5 zogenaamde zwarte toetsen van de piano. Deze passen tussen noten van de diatonische set in, en hebben ook weer net andere kleuren.

boomwhackers chromatische aanvullings set boomwhackers

De Soprano expansion set bevat de 7 hoogste en kleinste chromatische boomwhackers van C# tot G. Deze klinken dus heel hoog, een octaaf hoger dan de normale set.

boomwhackers soprano expansion set boomwhacker

Ook zijn er nog 2 bastonen-sets met lage tonen van dubbel zo lange boomwhackers, een 7-delige diatonische set (witte toetsen piano) en chromatische aanvullings-set (zwarte toetsen piano). Deze klinken dus laag, een octaaf lager dan de normal set.

boomwhackers bas set boomwhackers

Boomwhacker Accesoires

Bij een boomwhacker kan je met een klein zwart octaveringsdopje 1 eind van de buis afdekken. Hierdoor wordt de toon een octaaf lager.

De boomophone is een diatonische set (witte toetsen piano) in een oprolbaar hoesje. Het wordt daardoor een soort regenboog xylofoon.

boomophone boomofoon

Wikipedia over de boomwhacker: een boomwhacker is een modern percussie-instrument. Het zijn gekleurde plastic buizen die ten opzichte van elkaar harmonisch gestemd zijn. Het instrument wordt bespeeld door hem tegen een andere boomwacker, tegen het lichaam of tegen een ander voorwerp te slaan. Ook kan men hem met stokken bespelen, net als bij een xylofoon.

Boomwhackers bij Beenhakker Slagwerk

Beenhakkers Slagwerk gebruikt in de energizers en happenings overigens voornamelijk de pentatonische set om leuke games en eenvoudige ritme-compositie mee te spelen. Zoals in onderstaand filmpje, maar dan met slechts 4 verschillende boomwhackers i.p.v. 8.


Herkomst en geschiedenis boomwhacker

De boomwhacker ontstond vanuit de junk-bands die percussiemuziek maakten met afvalmateriaal. Hierin werd al op stukken plastic buis gespeeld, bijvoorbeeld afvoerpijpen. Hieruit werden de boomwhackers door Craig Ramsell uit de Verenigde Staten verder ontwikkeld, en in 1995 voor het eerst commercieel verkocht. Hier vind je zijn website boomwhackers.com ,waar je ook nog allerlei andere boomwhacker producten kunt vinden.

De geboorte van boomwhackers, door de uitvinder van Boomwhackers Craig Ramsell.

De Boomwhacker worden in toenemende mate gebruikt in het muziekonderwijs.
Ook zijn ze populair bij zakelijke evenementen en festivals. Ze zijn bij uitstek geschikt voor publieks-deelname en kunnen eenvoudig in grote aantallen gebruikt worden (100-1000 of meer) . Deelnemers kunnen allemaal samen spelen, met oefeningen en aanwijzingen van een begeleider op het podium.

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *