Woodstock 1969, Vrijheid en Hippies

Er is een hele mooie documentaire film over het originele Woodstock Festival in 1969. Deze film geeft mooi beeld van de hippie-cultuur in de begintijd. Let wel, een festival op deze schaal had nog nooit plaatsgevonden voor die tijd. De organisatoren hadden maximaal 50.000 bezoekers verwacht op een heuvelachtig weiland. Het werden er bijna een half miljoen, en de entree werd vrijgegeven.
Eigenlijk was het 1 grote Happening , waar het begrip Vrijheid voor het eerst op grote schaal werd verkend.

woodstock happening movie

De essentie van Woodstock

In de tijd voor Idols, The voice of ……., the X-factor, ……..’s got talent, en al die andere talentenshows waarin de deelnemers ‘gecoached’ worden naar een “goede performance” (alsof dat te coachen valt :-) van de zoveelste ‘cover’.
In de tijd dat producers nog geen vat hadden op popmuziek zocht iedereen het gewoon zelf uit, en experimenteerde er op los, en maakte zijn eigen “sound”.
Alle bands hebben een onderscheidend eigen geluid, doen wat zij leuk of mooi vinden, en het allerbelangrijkste: ze proberen niet iemand anders te zijn of iemand na te doen. Ze zijn “gewoon” zichzelf. Ze zijn vrij, dat kun je zien en horen. Ook het publiek is vrij. Er was nog nooit zoiets georganiseerd, dus niemand wist wat te verwachten, en alle verwachtingen werden ver overtroffen. En verrassend genoeg vinden de buurtbewoners het helemaal OK.
WOW…..,, en dat alles in 1969!!!! Vrijheid in woord en daad!!

woodstock poster happening

Hieronder beelden van het festival.
Als je de film niet gezien hebt, echt een keer kijken.
En… bedenk dat dit bijna 45 jaar geleden was!!!!

Video met een korte impressie van het festival.


Setlijst van de Film Woodstock 1969

Setlijst van de “officiële” film ‘Woodstock, 3 days of peace and music’.
No. – Group / Singers      –    Title.
1.*     Crosby, Stills & Nash     “Long Time Gone”.
2.*     Canned Heat     “Going Up the Country”.
3.*     Crosby, Stills & Nash     “Wooden Ships”.
4.     Richie Havens     “Handsome Johnny”.
5.     “Freedom” / “Sometimes I Feel Like a Motherless Child”.
6.     Canned Heat     “A Change Is Gonna Come” **.
7.     Joan Baez     “Joe Hill”.
8.     “Swing Low Sweet Chariot”.
9.     The Who     “We’re Not Gonna Take It” / “See Me, Feel Me”.
10.     “Summertime Blues”.
11.     Sha-Na-Na     “At the Hop”.
12.     Joe Cocker and the Grease Band     “With a Little Help from My Friends”.
13.     Audience     “Crowd Rain Chant”.
14.     Country Joe and the Fish     “Rock and Soul Music”.
15.     Arlo Guthrie     “Coming Into Los Angeles”.
16.     Crosby, Stills & Nash     “Suite: Judy Blue Eyes”.
17.     Ten Years After     “I’m Going Home”.
18.     Jefferson Airplane     “Saturday Afternoon” / “Won’t You Try” **.
19.     “Uncle Sam’s Blues” **.
20.     John Sebastian     “Younger Generation”.
21.     Country Joe McDonald     “FISH Cheer / Feel-Like-I’m-Fixing-to-Die-Rag”.
22.     Santana     “Soul Sacrifice”.
23.     Sly and the Family Stone     “Dance to the Music” / “I Want to Take You Higher”.
24.     Janis Joplin     “Work Me, Lord” **.
25.     Jimi Hendrix     “Voodoo Child (Slight Return)” (credited as “Voodoo Chile” in the film) **
26.     “The Star-Spangled Banner”.
27.     “Purple Haze”.
28.     “Woodstock Improvisation” **.
29.     “Villanova Junction”.
30.*     Crosby, Stills, Nash & Young     “Woodstock” / “Find the Cost of Freedom” **.

Kijk voor de andere “officiële” opnames, de film ‘Woodstock, 3 days of peace and music’, bij bv bol.com . Recensie van een klant daar: “
Wanneer je wilt weten hoe de jaren 60 voelden, kijk dan naar deze film over het Woodstock festival. Je bent of helemaal terug in de tijd of krijgt een heel goed beeld van deze bijzondere jaren van hippies en flowerpower.
fantastisch om de muziek en artiesten te horen en te zien. Ook een goed beeld van de ontspannen manier hoe men met elkaar omging.”

Videos over Woodstock

Freedom by Richie Havens at Woodstock 1969

Richie Havens speelt tijdens het eerste optreden op Woodstock een ter plekke bedacht, geïmproviseerd nummer Freedom op Woodstock 1969, de grootste spontane happening ooit :-)

At Woodstock, Richie was the first to play. He was asked to play as long as possible because the other musicians were late! After nearly three hours, this is his last song. He improvises a new song, gives everything, digs deep, and gets a massive crowd onto their feet. That is raw musical power, and the same power kept him performing for 45 years after Woodstock. I take my hat off to this guy.

Video’s uit de film Woodstock 1969

 • Joe Cocker – Wtih a little help from my friends
 • Jefferson Airplane – Somebody to love
 • Jefferson Airplane.- White Rabbit
 • Country Joe & the Fish – Vietnam song: protest-song tegen de oorlog van America tegen de communisten / reds in Vietnam.
 • Ravi Shankar

Opnames die de film Woodstock 69 niet haalden

 • Bert Sommer, Jennifer at Woodstock 1969
 • Greatfull Dead part 1 / deel 1
 • Greatfull Dead part 2 / deel 2
 • Creedence Clearwater Revival – Born On The Bayou
 • Canned Heat Woodstock Boogie -Part 1
 • Canned Heat Woodstock Boogie -Part 2

Woodstock: Lost Performances

Nog een aantal geweldige optredens die niet in de film(s) over Woodstock 1969 zijn opgenomen. Deze opnames komen van “Woodstock: Lost Performances”, uitgekomen in 1991 op VHS (videoband).

 • 1 Intro Woodstock 1969, / the Band “The Weight” / Joe Cocker  “Let’s Go get Stoned” pt 1.
 • 2 Joe Cocker “Let’s Go get Stoned” pt 2 / Canned Heat “Going Up the Country” / Paul Butterfield “Drifting Blues”.
 • 3 Crosby, Stills & Nash “Blackbird singing in the dead of night”.
 • 4 Arlo Guthrie “Walking down the line”.
 • 5 Blood. Sweat & Tears “More & More”.
 • 6 Country Joe McDonald “Rock around the World”.

Joni Mitchels Woodstock

Joni Mitchel kon niet met haar vrienden Crosby, Stills, Nash & Young mee naar Woodstock omdat ze een TV show moest doen en keek alles op TV in New York. Ze verteldt in de video hierover en zingt erover haar gelijknamige nummer ‘Woodstock’ wat ze ook voor Crosby, Stills, Nash & Young schreef.

de Hippies in de 60-70er jaren: de Hippie Code

Woodstock is echt een icoon van de Hippie-cultuur eind jaren 60. De “Hippie-code” in 1967 in “the Summer of Love” was:
“Doe je eigen ding, waar je het dan ook wilt doen, en wanneer je wilt. Stap eruit! Verlaat de wereld zoals je die gekend hebt. Laat die volledig achter je. Laat iedere “normale” persoon die je kan bereiken versteld staan. Maak ze enthousiast, indien niet voor geestverruimende middelen, dan wel voor schoonheid, liefde, eerlijkheid en plezier. ”

De hippies waren ook de bedenkers van de Happening. “Hi-Ha-Happening” scandeerden ze dan “-)

vrijheid-hippies


Vrijheid bij Hippies

Woodstock vond plaats tijdens de hoogtijdagen van de hippies. zij hadden ook een hele mooie omschrijving van vrijheid: richt je op schoonheid, liefde, eerlijkheid, plezier,  zonder van tevoren te bedenken hoe en wat het resultaat hiervan precies zal zijn. Laat het effect / resultaat van wat je doet open, heb geen verwachtingen. En dat is precies wat bij Woodstock gebeurde :-).

Het moge duidelijk zijn dat de hippies in de jaren 60 geloofden dat geestverruimende middelen een weg naar vrijheid bevatten. Ondertussen is gebleken dat deze middelen echter ook gebruikt kunnen worden om weg te vluchten uit de werkelijkheid, en dan verslavend kunnen worden.

Toch bevatten de jaren 60 mooie dingen, die ook jouw leven kunnen veranderen. Vrijheid is je richten op schoonheid, liefde, eerlijkheid, plezier,  zonder van tevoren te bedenken wat het resultaat hiervan zal zijn. Voor mij is dat “mens-zijn” :-).

De erfenis van Woodstock: Rainbow Gatherings en Burning Man

Rainbow Gatherings

Tot op de dag van vandaag worden er over de hele wereld Rainbow Gatherings gehouden, die nog steeds de sfeer van Woodstock uitdragen.

Rainbow Gatherings zijn losjes geweven, tijdelijke gemeenschappen, die voor 1 of meerdere weken samenkomen in afgelegen bossen. De bedoeling is om samen te leven in een gedeelde ideologie van vrede, harmonie, vrijheid en respect, en zo een meer bevredigende niet-hierarchische cultuur te creeren, vrij van consumptie-drang, kapitalisme en massa-media. Het zou een model moeten worden om de bestaande sameleving te hervormen.
Vaak wordt er een stuk land “gekraakt” en alles wordt helemaal zelf opgebouwd op natuurlijke wijze, zodat het land weer in zijn oorspronkelijke staat kan worden achtergelaten.
Je zou het kunnen beschrijven als 1 grote doorlopende happening of reeks van happenings….. In feite zijn veel van dit soort Festivals, en zelfs Pop-festivals een soort van Happenings. En de allereerste Happening was natuurlijk Woodstock.
De 1e Rainbow Gathering was in 1972 in Colorado USA, en werd bijgewoond door 20.000 mensen. Door buitenstaanders worden de bezoekers soms “oudere hippies’ of ‘opgegroeide flower-power kinderen’ genoemd.

Wikipedia over Rainbow Gatherings.

Burning Man

Burning Man is een jaarlijks kunstevenement en een tijdelijke gemeenschap gebaseerd op radicale zelfexpressie en radicale zelfredzaamheid in de Black Rock Woestijn in Nevada, USA. Ook hier herken je elementen van Woodstock, Happenings en Hippies.

Burning Man wordt door deelnemers omschreven als een experimentele samenleving, radicale zelf-uiting en radicale zelfvoorziening. Burning Man focust zich niet op een bepaald onderwerp of gebeurtenis zoals bijvoorbeeld muziek of kunst. De achterliggende gedachte is dat men gedurende Burning Man tijdelijk een gemeenschap opbouwt waar iedereen die zich de toegangsprijs kan veroorloven welkom is, ongeacht ras of afkomst, en waar iedereen zichzelf kan uiten in waar hij of zij het beste in is.

burning man burningman

Deelnemers worden geacht zelfvoorzienend te zijn in hun behoeften zoals voedsel, water en een slaapplek. Mensen worden aangemoedigd een gemeenschap te vormen. ‘Gifting’, oftewel geven of schenken, is hier een onderdeel van. Let op dat geven iets anders is dan ruilen, er wordt namelijk géén tegenprestatie verlangd. Verkoop wordt zoveel mogelijk vermeden. De stad die tijdens Burning Man ontstaat, staat bekend onder de naam Black Rock City. In verschillende straten zijn themakampen te vinden, elk met eigen thema.

Een prachtig citaat over Burning Man, maar wat ook op het hele leven van toepassing is:
“Of je nu een kop koffie maakt voor de mensen die naast je kamperen, of dat je iemand die je nauwelijks kent helpt de achterkant van hun kostuum open te maken ter voorbereiding van een toiletbezoek. Dat zijn voorbeelden van de beste manieren om deel te nemen aan Burning Man. Als je in jezelf dat gedeelte ontdekt dat kan worden gedeeld met anderen, dan is de kans groot dat je geniet van Burning Man. De enige manier om geen goede tijd te hebben, is door niets van jezelf naar bij evenement in te brengen. Als je alleen maar alles probeert op te nemen, zul je niets ‘krijgen’. “

“Proberen uit te leggen wat Burning Man aan iemand die er nog nooit geweest is, lijkt een beetje op proberen uit te leggen hoe een bepaalde kleur eruitziet aan iemand die blind is. Om dit gebeuren echt te begrijpen, moet je er aan deelnemen.”

Bron: www.burningman.com

Meer over Woodstock op Wikipedia.
Veel foto’s over de vrijheid van het publiek op deze pagina op Pinterest.

Bewaren

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share