Dijenkletsen Energizer/Workshop – Dijenkletsen.nl / Dijenkletsen.be

Een ludieke, vrolijke, hilarische en actieve Energizer of Workshop Dijenkletsen. Lekker bewegen, springen, samen losgaan en op de dijen en voetzolen slaan op gezellige, traditionele Tiroler-muziek: Dijenkletsen.nl.

Anders gezegd: op een eenvoudige manier “Tirolerisches Oberschenkel klappern”, op enthousiasmerende manier begeleid door “Hansi”.

Bij het dijenkletsen gaat het er vooral om met de hele groep iets leuks doen en samen plezier hebben. De energizer is toegankelijk en laagdrempelig: iedereen kan meedoen.
Aan te passen voor iedere groep of gelegenheid, Oktoberfest of geen Oktoberfeest. Geschikt voor iedere Tiroler-Party, Bierfeest of Duits of Oostenrijks thema-feest of Apres-ski party.

Vooraf is er de mogelijkheid tot een Duitstalige Sing-Along met accordeon .
Dijenkletsen is ook mogelijk in België: initiatie billenkletsen.

Energizers:| Boomwhackers | Body percussion | Clappy-Happy | EmmerTrommelen | Kazoo | Voetbalstadion-zingen | Dijenkletsen | Iedereen kan Dansen | Muzikaal Kabaal | Badkamerzingen | Vocale Percussie | Online Energizer |

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

Hoe gaat een energizer Dijenkletsen?

  • Al dan niet in Lederhosen of een Dirndl (zelf meebrengen) lekker actief bezig zijn.
  • Korte warming up voor lijf en stem vooraf.
  • Duidelijke en heldere begeleiding op een stapsgewijze manier, zodat iedereen het goed kan volgen en mee kan doen. Geen ervaring met muziek, ritme of dans nodig.
  • Veel plezier, pret en onderlinge verbinding.
  • Een eenvoudige jodelkreet leren maken.
  • Aan het eind van de workshop kan de groep een eenvoudige choreografie op een traditioneel Dijenklets-nummer meekletsen.
  • Iedereen kan meedoen! Succes verzekerd! Net zoals een heleboel plezier en lol :-).
  • En natuurlijk komt uw begeleider ‘Hansi Beinhacker’ in traditionele Tiroler outfit! (zie de foto hieronder).

We vonden je workshop super leuk! Het was hilarisch!! 

Fysiotherapie van Bommel, Den Bosch
dijenkletsen, workshops, energizers, duitse meezingers, sing-along

Iedereen heeft het enorm naar zijn zin gehad en enthousiast meegedaan bij de workshop Dijenkletsen op ons personeelsfeest…

HAN Hogeschool Nijmegen

Praktische Informatie

  • Energizer dijenkletsen ± 30-40 minuten
  • Vanaf ± 10 personen, groepen boven de 100 in overleg
  • Bij een kleine groep is een ruimte nodig waar de mensen in een (evt dubbele) kring kunnen staan, zonder stoelen of tafels in het midden.
  • Bij een grotere groep is er een podium(pje) en microfoon nodig, en een ruimte waar de deelnemers met enige ruimte kunnen staan, zonder stoelen of tafels.
  • Deelnemers van kleine groepen krijgen (indien vooraf afgesproken) aan het einde van de workshop een dijenklets-certificaat.
  • Extra: mogelijkheid vooraf een Duitse Sing-Along van een aantal Tiroler liederen en Duitse Schlagers met accordeon-begeleiding .
  • Voor meer informatie, vragen of kosten, neem contact op.
  • NB: dit is een ludieke groeps-activiteit, geen serieuze cursus om echt dijenkletsen te leren.

Waar en voor wie?

In principe past de Energizer of Workshop Dijenkletsen bij bijna ieder soort groep en gelegenheid: een bedrijfsborrel, een team-meeting, een verjaardag of veen viering. Natuurlijk bij uitstek geschikt voor ieder Tirolerfeest, Oktoberfeest etc.

De lengte van de energizer of workshop dijenkletsen is wel enigszins afhankelijk van de fysieke gesteldheid én mate van beschonkenheid van de deelnemers. Als ze al redelijk “in de olie” zitten zullen ze het namelijk niet erg lang volhouden :-),

NB: een Workshop of Energizer Dijenkletsen is behalve veel plezier en lachen ook veel lichamelijke beweging: veel springen ledematen bewegen op de maat van de muziek. Vergelijk het met aerobics oefeningen. Makkelijk zittende, ruime en luchtige kleding en stevige, platte schoenen (of op de kousen) zijn dus aan te raden.
Geen hoge hakken aub :-).

energizer, workshop dijenkletsen dijenkletsen, lederhose, billenkletsen

Nooit gedacht dat ik dat nog eenvoudig dijenkletsen zou leren.
Gelukkig werd het opgedeeld in behapbare stukjes.
Het was behoorlijk inspannend, maar we hebben ook veel gelachen.

Deelnemer Energizer Dijenkletsen

Langere workshop Dijenkletsen

Ook een langere workshop dijenkletsen van ±60 minuten is heel goed mogelijk (langer in overleg). Tijdens een workshop dijenkletsen worden meer onderdelen toegevoegd, en wordt er per onderdeel meer en serieuzer aandacht besteed aan alle elementen van het dijenkletsen. En er wordt wat meer gezongen en/of gejodeld, zodat de deelnemers tijdens de lange workshop ook even rust tussen hebben tussen de fysieke inspanningen.

Duitse Sing-Along als voorprogramma

Voorafgaand aan het Dijenkletsen is (tegen een meerprijs) een Duitstalige Sing-Along met accordeon mogelijk, om de deelnemers alvast op te warmen en in de sfeer te laten komen.
Tijdens een Duitse Sing-Along worden er bekende Duitstalige of Duits-achtige nummers gezongen, en is het de bedoeling dat (een deel van) de aanwezigen (in ieder geval de refreinen) meezingen.

  • Accordeon met zang van Tiroler liederen, Duitse Schlagers en “Duits-achtige” nummers.
  • Voornamelijk bekendere nummers die makkelijk mee te zingen zijn.
  • Lengte Duitse Sing-Along in overleg, meestal 30, 45 of 60 minuten
  • Iedereen kan de teksten meelezen (en dus meezingen :-)
  • Ook hierbij wordt natuurlijk eenvoudig gejodeld (door iedereen :-).
  • Voor kleine groepen/ruimtes akoestisch, voor middelgrote groepen/ruimtes wordt een kleine geluidsbox en microfoon meegebracht.
  • In overleg eventueel ook te boeken als klein optreden.
Duitse meezingers, Singalong met  accordeon
Duitse meezingers, Singalong met accordeon

Het was helemaal gezellig. Lekker gevarieerd. Dank voor je inzet en aanwezigheid.
We hebben genoten van het Dijenkletsen en de Duitse SingAlong vooraf.

Jodelen bij Dijenkletsen

Bij het dijenkletsen hoort natuurlijk ook het typische Tiroler jodelen of gejodel uit de Alpen in Tirol. Op zijn Zuid-Duits/Zwitsers/Oostenrijks is dat Jodeln, of in het Engels Yodeling
De deelnemers aan het dijenkletsen leren daarom ook om op een simpele manier te jodelen. Ook dit is voor iedereen zonder voorafgaande ervaring eenvoudig mee te doen.
Jodelahiti………… Joehoe…….. Holadiejee.

Op verzoek kan het blokje Jodelen uitgebreid worden. We gaan dan wat dieper in op de techniek van het jodelen. Helaas geef ik geen aparte jodelworkshops

Weetje: wist je trouwens dat in Nederland er in de jaren 50-60 een Nedelandse zangeres Olga Lowina was, die Nederlandstalige jodelnummers zong?

jodelen. jodeln, yodel

Dijenkletsen voor Ouderen

Tirolerfeest of Oktoberfest in jullie verzorgingstehuis of verpleeghuis? Of voor een andere groep ouderen, al dan niet met rollator of rolstoel?
Dijenkletsen is ook mogelijk voor ouderen. Zij kunnen in een stoel zittend dijenkletsen in een vereenvoudigde vorm. Er wordt dan meer gezongen (ook onder begeleiding van accordeon) en gejodeld, zodat de fysieke inspanningen wat gespreid worden, en iedereen ook mee kan doen, ongeacht de fysieke gesteldheid.
Vraag naar de mogelijkheden….

Dijenkletsen.be in België: initiatie Billenkletsen

Ook in België is Dijenkletsen (of billenkletsen) populair. Hansi komt dan ook graag in het gezellige België een ludieke en vrolijke “initiatie billenkletsen” verzorgen.

Ook in België kan dus op hilarische wijze door iedereen kennis gemaakt worden met eenvoudig billenkletsen / dijenkletsen. Hansi doet wat opwarmoefeningen met de groep, en daarna gaan we (op zeer eenvoudige wijze) aan de slag

In België noemen ze een workshops dijenkletsen een “initiatie billenkletsen”.
Dat klinkt voor Nederlanders misschien wat raar in de oren, maar een initiatie betekent gewoon “kennismaking met de eerste beginselen” (dus een ander woord voor workshop). En billenkletsen is natuurlijk het Belgische woord voor dijenkletsen (of zoals ze het in Limburg noemen: “klatse op de batse”).

Neem hieronder contact op met Hansi voor meer informatie over een initiatie billenkletsen in Belgie, of vraag een prijsopgave aan.

dijenkletsen - schuhplattler - workshop billenkletsen

Kleding bij Dijenkletsen

De mannen gaan gekleed in een traditionele Lederhosen (zeemleren broek) wat oorspronkelijk een werkbroek was. De lederhosen kan zowel kort zijn (bijna als een hot-pants), als tot net boven de knieën, als lang tot over de knieën, en kan met of zonder bretels met tussenstuk zijn. Tegenwoordig wordt de lederhosen ook van suède on nubuck gemaakt in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin, beige en groen. In verkleedwinkels kun je ook stoffen namaak-versies van lederhosen kopen.

De mannen dragen vaak ook een soort jagershoed van vilt, al dan niet met een grote pluim erop. Ook kniekousen en en al dan niet geruite blouse behoren tot de traditionele outfit.

De dames gaan gekleed in een zogenaamde Dirndl, een traditionele (veelal) laag uitgesneden boeren-jurk uit de Alpen, vaak met pofmouwen, kanten randjes en borduursels. Dirndels zijn er in allerlei kleuren en motieven.

een lange Lederhosen
dirndl, dijenkletsen, oktoberfest
Dirndl

Geschiedenis Dijenkletsen

Dijenkletsen is een dansstijl die meer dan duizend jaar geleden is ontstaan in de bergen van Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Noord-Italië. Bij het dijenkletsen stampen, klappen en slaan de dansers met platte handen op de zolen van hun schoenen (Schuhe), dijen en knieën. Plattler betekent dans. Samengevoegd wordt dat Schuhplattler, de originele Duitse benaming voor dijenkletsen.

Dijenkletsen is lang geleden ontstaan uit de zogenaamde Ländler, een Zuid-Duitse/Oostenrijkse folkloristische dans in 3/4 maat.

Kijk voor meer geschiedenis en achtergronden van het dijenkletsen op deze pagina.

Meer Informatie?

Neem contact op met Hans Beenhakkers bij vragen, onduidelijkheden, of voor meer informatie.

dijenkletsen.nl, dijenkletsen, workshops, energizers