Zeldzame Percussie Instrumenten / Rare percussion instruments

Een aantal niet veel voorkomende percussie-instrumenten, vaak uit verre landen. Deze traditionele instrumenten komen wat minder vaak voor en zijn wat onbekender dan de gangbare percussie-instrumenten.
De omschrijvingen en foto’s van deze lijst van Zeldzame Percussie Instrumenten worden momenteel (2018) nog regelmatig bijgewerkt.

zeldzame percussie - rare percussion 0

Zeldzame Percussie Instrumenten

Anklung / Angklung / Angkloeng
Angklung Anklung Angkloeng
Een angklung is een muziekinstrument uit Indonesië gemaakt van 2-4 bamboe buizen bevestigd aan een bamboe frame. De buizen worden op lengte gesneden om een toonhoogte hebben bij aanstoting. De buizen zijn gestemd in octaven. De onderkant van het frame wordt vastgehouden in de ene hand, terwijl de andere hand het instrument op en neer schudt. Dit veroorzaakt een herhalende noot. Elk van drie of meer spelers in een angklung ensemble spelen slechts één noot of meer, maar samen produceren zij complete melodieën.
Angklung Anklung Angkloeng-ensemble
Een uitgebreide Engelstalige pagina over anklung/angklung/angkloeng is te vinden op Wikipedia.

Balafoon / Balofoon / Balafon
balafoon - balofoon - balaphone - balafon
Een balafoon is een soort houten xylofoon met kalebassen onder de klankstaven / toetsen, en heeft meestal tussen de 16 en 27 staven / toetsen. Er zijn verschillende uitvoeringen, bv diatonisch en pentatonisch. De balafoon  wordt in Afrika al bespeeld sinds de 14e eeuw. De balafoon is ontstaan in Mali, volgens de Mandinga geschiedenis verteld wordt door de griots.
Op Wikipedia staat een uitgebreid Engelstalig artikel over de Balofon.

Bendir

Bendir
Een Bendir is een Arabische Frame-drum die je in de hand houdt. Een soort grote tamboerijn zonder schelletjes, met een houten lijst en een natuurvel er op. Soms zitten er snaren achter het vel (zie foto) die voor een zoemend geluid zorgen als de drum bespeeld wordt.

Binzasara /Ratelslang

Bodhran
bodhran
Ierse lijsttrommel die in de hand gehouden wordt en bespeeld wordt met 1 stok met 2 slageinden.


Damaru

damaru - damaroo
De damaru of damaroo is een kleine zandloper vormige trommel die voornamelijk met de Hinduistiese God Shiva geassocieerd wordt.

Davul

Dhol

Janggu / Janggo / Chang

Kendang (Gamelan)

Monkey Stick

monkey stick - Mendoza - Mendozer - Money Stick - Murrumbidgee River Rattler - Lagerphone - Zob Stick
Stok met bierdopjes erop vastgemaakt. Er kan ook een schoen onderaan zijn vastgemaakt.
Andere namen zijn Mendoza, Mendozer, Money Stick, Murrumbidgee River Rattler, Lagerphone of Zob Stick.
Als je ermee op een houten vloer stampt krijg je een gecombineerd geluid van een bas-drum met een tamboerijn. Kan ook met een stok bespeeld worden door er tegenaan te slaan
Wikipedia

Ocean drum

ocean drum - oceandrum - oceandrums
Een Ocean Drum is een frame-drum met vellen aan 2 kanten en kleine kogeltjes erin. Aan 1 kant is het vel vaak doorzichtig, zodat je kunt zien wat erin zit. Door hem langzaam horizontaal op en neer te bewegen krijg je het geluid van de zee. Kan ook gemaakt zijn van riet (mand) en de vulling kan variëren.

links zeldzame percussie

Op Wikipedia vind je een complete lijst van percussie instrumenten