Jezelf ritmes aanleren, kopiëren of na-apen

Kun je jezelf ritmes aanleren van video’s, zonder leraar? Kun je een ritme na-apen of kopiëren op een handdrum vanaf een video of een geluidsopname?
Ja, dat kan, maar dat gaat natuurlijk wel veel makkelijker en sneller als je al een beetje een basis hebt.

Na-apen van een ritme van een video of geluidsopname gaat makkelijker als je bijvoorbeeld al weet hoe je je handen op een trommel moet gebruiken. Dus als je al iets weet over techniek, slagen en handzettingen. En als je al wat ervaring hebt met verschillende spelen ritmes. Dan lukt het wat sneller om jezelf ritmes aan te leren van een opname. Je kunt een video namelijk niet vragen of hij het even wat langzamer voorspeelt :-). Of om het klap voor klap vor te doen.
Voor beginners kan het ook, maar dan heb je wél een flinke schep doorzettingsvermogen en vastberadenheid nodig. Je zult er namelijk door je gebrek aan ervaring, techniek en eerder geleerde ritmes veel langer over doen.

Ritmes naspelen van een Video

De truc bij naspelen van een video is om zorgvuldig te kijken en het stap voor stap na te doen. Je kunt het ook eerst ongeveer naspelen. Daarna ga je kleine details toevoegen, waardoor je steeds preciezer het ritme van de video kunt kopiëren.

Deze ritmes kunnen zowel op een djembé, conga, en op alle andere handtrommels gespeeld worden. De meeste basis-ritmes zijn universeel, en zijn dus op ieder soort trommel met een beetje creativiteit toe te passen. Creativiteit hoort nu eenmaal bij muziek, en als jij muzikaal creatief bent kun je zelf allerlei bekende ritmes naar jouw trommel omzetten. Je kunt ze ook natuurlijk bij benadering na-apen.

zelf ritmes leren, na-apen

Op gehoor ritmes naspelen

Je kunt ook op gehoor ritmes naspelen. Je luistert dan naar een geluidsopname en speelt ongeveer na wat je hoort. Dit is moeilijker omdat je niet kunt zien wat er gespeeld wordt. Je ziet de handen van de speler niet bewegen.


Enkele voorbeelden van video’s om zelf ritmes van te leren.

101 Drum Circle Rhythms Djembe DVD Drumming Samples

Hieronder een afspeellijst van YouTube me video’s van drumcircles.net genaamd ‘ 101 Drum Circle Rhythms’, 101 ritmes om bij een Drumcircle of Interactieve Ritme Cirkel of DrumHappening te spelen. Bij een Drumcircle of Interactieve Ritme Cirkel of DrumHappening zijn de speler vrij om te spelen wat ze willen, zolang het maar een beetje bij elkaar past.

101 Drum Circle Rhythms Video Playlist

……..of reageer onder dit artikel.


Djembe patterns for beginners

Djembe patronen voor beginners

Djembe patterns for beginners Video Playlist

Drumcircles.net , website over allerlei soorten drumcircles over de hele wereld.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share